Dyster framtid

I kveld hadde Valle Radio eit dystert tema som vart godt belyst av Knut Størdal, universitetslektor ved NTNU og kyrkjemusikar i Trondheim. Der har dei teke opp studentar til studiet, men dei får ikkje sette det i gang, for dei har ikkje fått finansiering. Eg fekk ikkje med meg kor mykje pengar det er snakk om, eg veit ikkje om dei sa det.

At ein ikkje skal ha kyrkjemusikarutdanning i Trondheim, kyrkjehovudstaden med vår einaste katedral, det heng ikkje på greip. Det var passande at samtalen vart avslutta med O, Mensch, bewein dein Sünde Gross, ein orgelkoral av Bach: Å menneske, gråt over synda di.

Knut Størdal, som var organist under Salmeboka minutt for minutt og den gongen spelte 128 salmer gjennom tre døgns salmemaraton, ønskte at Postludium skulle ha det halvtimelange stykket Miserere av Arvo Pärt, ein estisk samtidskomponist. Det hadde eg nok ikkje høyrt om det ikkje var i Valle Radio. Han sa at det fekk pulsen til å slå rolegare, eg veit ikkje om det skjedde, for dette var eit moderne stykke der komponisten meir er ute etter klangar enn etter melodiar, slik eg høyrde det. Klangane var klokker som kunne leie tankane til kyrkjeklokker.

Han sa at han vart med i Valle Radio for å kunne seie noko om at ein ikkje må legge ned utdanninga i kyrkjemusikk i Trondheim, det er vanskeleg å kome i gang att om ein legg ned. Eg er samd med han i det,

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *